Sunday, 15 January 2017

Vitamin B12 and Makara Sankranti

Commercial medical inventions claim that Vitamin B12 is supplied only by non-vegetarian food like meat, fish, egg. It is purely a biased claim. But no where non-vegetarian can be food for human body. So vegetarians are pressurised and provoked towards non-veg. Don't worry, practices in Indian tradition based on ancient Ayurveda has accurate solution for this. 

Indian winter months having chilling weather are Saha and Sahasya (tolerable, November-December-January). During this time the Vitamin B12 deficiency gets aggrevated. Sages identified this and provided remedy in Makara Sankranti celebrations. Solution is in our tradition all over India in one or the other form.

This is the Suggi (ಸುಗ್ಗಿ) or harvest festival for farmers of Karnataka. On this auspicious day, girls wear new clothes to visit near and dear ones with a Sankranti offering in a plate and exchange the same with other families. This ritual is called "Ellu Birodhu." Here the plate would normally contain "Ellu" (white sesame seeds) mixed with fried groundnuts, neatly cut dry coconut and fine cut bella (jaggery). The mixture is called "Ellu-Bella" (ಎಳ್ಳು ಬೆಲ್ಲ). The plate contains shaped sugar candy moulds (Sakkare Acchu, ಸಕ್ಕರೆ ಅಚ್ಚು) with a piece of sugarcane. There is a saying in Kannada "ellu bella thindu olle maathadi" that translates to 'eat the mixture of sesame seeds and jaggery and speak only good.'

Astonishingly this traditional "Ellu-Bella" mixture is the solution for Vitamin B12 deficiency. Why didn't researchers found this in Vegetarian diet? Because Vitamin B12 is not directly available in core form. Even in creatures whose meat is considered as source of Vitamin B12 it is synthesised in their body. Empherical analysis of that kind of meat resulted in Illusion that Vitamin B12 is available only in non-veg.

But eating the Ellu-Bella mixture, Vitamin B12 gets synthesised in human body. So they made it a ritual to eat one handful of this mixture at least once an year proper astronomical event. Proper Ayurvedic based Scientific experiments can prove this. Brahmarshi K S Nityananda Swamiji, Veda-Vijnana Mandira, Chikmagalur, authentically claims these sayings of sages who propounded original Ayurveda from Vedas.


There are separate names for vitamins, minerals, etc., in Vedas. All these comes in Vaidhika Jeeva Shaastra. Actually Vitamin B12 increases concentration power of the brain. During death rituals also "Tilodaka" (Sesame+water) is given to separate the mind and soul attachment through brain. All these are higher level lessons in Ayurveda.

So every ancient Indian traditional practice has scientific basis. Exploration without prejudiced and non-commercial mindset is the key to success in real medical science, the Ayurveda.

7 comments:

  1. It is a wonderfully lucid explanation , of one of our ancient traditions.
    Very many thanks for this ....Lakshmi narayan

    ReplyDelete
  2. Actually I am having Vitamin B12 deficiency after searching a lot over internet I found that Vitamin B12 hardly present in any vegeterian food so I am taking Vitamin B12 supplement tablets. After reading this article I am happy to understand that Ellu Bella is having B12. Thanks for the article.

    ReplyDelete
  3. This maynot assure quick recovery of already aggrevated B12 deficiency syndromes. But helps to produce B12 gradually. Natural procedure is propounded here. For diseases generated due to deficiency one hs to take proper Ayurvedic treatment from traditional Ayurvedic based practitioner. Contact through vaild mail-id for more details.

    ReplyDelete
  4. ಹೇಮಂತ್ ರವರೆ,
    ನಾವೆಲ್ಲಾ ತಿಳಿದುಕೊಂಡಿರ ಬೇಕಾದಂತಹ ಮಹತ್ವದ ವಿಚಾರ/ವಿಷಯಗಳನ್ನು ನೀವು ಬ್ಲಾಗ್ ಮೂಲಕ ಹಂಚುತ್ತಿದ್ದೀರಿ. ನಿಮಗೆ ಹೃದಯಪೂರ್ವಕ ನಮಸ್ಕಾರಗಳು. ನೀವು ಹಂಚುತ್ತಿರುವ ಜ್ಞಾನ ಮತ್ತೆಲ್ಲೂ ಸಿಗದು. ದಯವಿಟ್ಟು ಈ ಉತ್ತಮ ಕೆಲಸ ಮುಂದುವರೆಸಿ. ಶ್ರೀ ಮಹರ್ಷಿ ನಿತ್ಯಾನಂದರನ್ನು ಕಂಡು ಆಶೀರ್ವಾದ ಪಡೆಯಬೇಕೆಂಬ ಹಂಬಲವಿದೆ. ಇದು ಸಾಧ್ಯವೋ ತಿಳಿಸಿ.
    ಧನ್ಯವಾದಗಳು

    ReplyDelete
  5. ಋಷಿ ವಾಣಿ ಇದು ಓದಲು ಖುಷಿ ಏಕೆಂದರೆ ಅಹನಿ೯ಶಿ ಮಾಡಿಹರವರು ಕ್ರತುವೆಂಬ ಕೃಷಿ. ಓದಿರಿ, ಸತತ ಮನನ ಮಾಡಿ, ನಿಧಿಧ್ಯಾಸನ ಮಾಡಿಕೊಂಡು ಚಿಂತನ-ಮಂಥನ ಮಾಡಿ ವೇದ ವಿಧ್ಯೆಗಳನು ಸಾಧಿಸಿಕೊಂಡು ಸಾಮಾಜಮುಖಿಯಾಗಿ ಬದುಕಿ ದೇವತೆಗಳು ನಾಚುವಂದದಿ ಮಾನವಧರ್ಮದ ಪಾರಾಕಾಷ್ಟೆ ಮೆರೆಯಲಿ. ನಿತ್ಯಾನಂದರು ಮೂಲತಃ ಪರಿವ್ರಾಜಕನಾಗಿರುವ ಗೃಹಸ್ಥರು. ಎಲ್ಲರಿಗೂ ಭೇಟಿಯಾಗಲು ಮುಕ್ತ ಅವಕಾಶ. ಇರುವಿಕೆಯನ್ನು ನಿಗಧಿಪಡಿಸಿಕೊಂಡು ಬನ್ನಿರಿ. ಫೆ೧೫ವರೆಗೆ ಗುಜರಾತಿನಲ್ಲಿದ್ದಾರೆ.

    ReplyDelete
  6. most of the people use white or polished Ellu to prepare Sankranti Ellu. Some doctors suggest Black ellu asit is also rich in Calcium which is good for bones to become strong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. White sesame is recommended. Concept of Calcium as seen now is improper. Vedas have different theory, which is even not mentioned in modern Ayurvedic texts like Charaka, Sushruta or Vaghbhata. ಸಂಶೋಧನೆಗಳ ಅಂಬೊಣ ಎಂದರೆ ಕೃತಕವಾಗಿ ಅಧಿಕ ಕ್ಯಾಲ್ಸಿಯಂ ಮಾತ್ರೆ ಪೂರಕತೆಯಿಂದ ಮೂಳೆ ಸವೆತವನ್ನು ತಡೆಯಲಸಾಧ್ಯ!! ಉದಾ:- ಆಫ್ರಿಕಾದ ರಾಷ್ಟ್ರೀಯ ಡೈರಿ ಕೌಂಸಿಲ್ ಪ್ರಕಾರ ಓರ್ವ ವ್ಯಕ್ತಿಗೆ ದಿನಕ್ಕೆ ೧೨೦೦ಮಿ.ಗ್ರಾಂ ಕ್ಯಾಲ್ಸಿಯಂ ಬೇಕಂತೆ. ಆದರೆ ಬಂಟೂಸ್ ಎಂಬ ಆಫ್ರಿಕಾದ ಬುಡಕಟ್ಟು ಜನಾಂಗದವರ ದೇಹಕ್ಕೆ ದಿನಕ್ಕೆ ೩೫೦ಮಿ.ಗ್ರಾಂ ಕ್ಯಾಲ್ಸಿಯಂ ಪೂರೈಕೆಯಾಗುತ್ತದೆ. ಅಂದರೆ ಇದು ನಿಗಧಿತ ಪ್ರಮಾಣಕ್ಕಿಂತ ೧/೪ರಷ್ಟು ಕಡಿಮೆಯಿದೆ. ಆದರೆ ಬಂಟೂ ಸ್ತ್ರೀಯರಿಗೆ ಯಾವುದೇ ಮೂಳೆ ಮುರಿತವಾಗಲೀ ಓಸ್ಟಿಯೋಪೋರೋಸಿಸ್ ಆಗಲಿ ಬಂದಿರಲಿಲ್ಲ. ಕೆಲವರು ಅದು ಅವರ ವಂಶವಾಹಿ ದೃಢತೆಯ ಕಾರಣ ಎಂದು ಸಮರ್ಥಿಸಲು ಪ್ರಯತ್ನಿಸಿದರು. ಆದರೆ ಅಮೇರಿಕಾದಲ್ಲಿದ್ದು ಅಲ್ಲಿನ ಪ್ರತಿಷ್ಠಾ ದ್ಯೋತಕ ಮಾಂಸಾಹಾರ ತಿನ್ನುತ್ತಿದ್ದ ಅವರ ರಕ್ತ ಸಂಬಂಧಿಗಳಿಗೆ ಮೂಳೆ ಸವೆತ ಇದ್ದ ದಾಖಲೆ ಇದೆ.

      ಇನ್ನು ಎಸ್ಕಿಮೋಗಳೆಂಬ ಹಿಂದುಳಿದ ವರ್ಗವು ದಿನಕ್ಕೆ ೨೦೦೦ಮಿ.ಗ್ರಾಂ ಆಹಾರದಲ್ಲಿ ಕ್ಯಾಲ್ಸಿಯಂ ತೆಗೆದುಕೊಳ್ಳುತ್ತಿದ್ದು ಜೊತೆಗೆ ೨೫೦-೪೦೦ ಗ್ರಾಂ ಪ್ರೋಟೀನ್ ಸೇವಿಸುತ್ತಿದ್ದರು. ಅವರಿಗೆ ಅಧಿಕ ಮೂಳೆ ಸವೆತ ಇದ್ದಿತು. ಹಾಗಾಗಿ ಕ್ಯಾಲ್ಸಿಯಂ ಜಾಸ್ತಿ ಇದ್ದರೂ ಕೂಡ ಪ್ರೋಟೀನ್ ಜಾಸ್ತಿಯಾದರೆ ಮೂಳೆ ಅಧೋಗತಿ ಎಂಬುದು ದೃಢಪಡುತ್ತದೆ. ೧೯೮೪ರಲ್ಲಿ ಬ್ರಿಟೀಷ್ ಮೆಡಿಕಲ್ ಜರ್ನಲ್ಲಿನಲ್ಲಿ ವಯಸ್ಸಾಗಿ ಋತುಬಂಧವಾದ ಮಹಿಳೆಯರ ಬಗ್ಗೆ ೨ ವರ್ಷಗಳ ಅಧ್ಯಯನದ ಪ್ರಕಟಣಾ ವರದಿಯ ಒಂದು ಮುಖ್ಯಾಂಶ ಇಂತಿದೆ. ೨೦೦೦ಮಿ.ಗ್ರಾಂ ಕ್ಯಾಲ್ಸಿಯಂ ಪೂರೈಕೆ ಹಾಗೂ ೫೦೦ಮಿ.ಗ್ರಾಂ ಕ್ಯಾಲ್ಸಿಯಂ ಪೂರೈಕೆ ಇವೆರಡರಲ್ಲೂ ಖನಿಜಾಂಶ ಕೊರತೆಯ ಯಾವುದೇ ವ್ಯತ್ಯಾಸ ಕಂಡುಬಂದಿಲ್ಲ. ನ್ಯೂ ಇಂಗ್ಲಾಂಡ್ ಜರ್ನಲ್ ಆಫ್ ಮೆಡಿಸಿನ್ ಇವರ ಪ್ರಕಾರವೂ ಕ್ಯಾಲ್ಸಿಯಂ ಮಾತ್ರೆ ಪೂರೈಕೆಯಿಂದ ಕ್ಯಾಲ್ಸಿಯಂ ಕೊರತೆ ಹಾಗೂ ಮೂಳೆ ಸವೆತ ನೀಗುವ ಯಾವುದೇ ಲಕ್ಷಣಗಳೂ ಕಂಡುಬಂದಿಲ್ಲವಂತೆ. ಹಾಗೆ ಡಾ|| ಹೆಕ್ಟೊರ್ ಡೀಲೂಕ ಎಂಬ ಪ್ರಪಂಚದ ದೊಡ್ಡ ವಿಟಮಿನ್ ಡಿ ಸಂಶೋಧಕ ಹೇಳುತ್ತಾರೆ – ಅತ್ಯಧಿಕ ಕ್ಯಾಲ್ಸಿಯಂ ಪೂರೈಕೆಯಿಂದ ದೇಹದಲ್ಲಿ ವಿಟಮಿನ್ ಡಿ ಹಾರ್ಮೋನು ಉತ್ಪಾದನೆ ನಿಲ್ಲುತ್ತದೆ. ಇದರಿಂದ ಮೂಳೆಯ ಪುನಾರಚನಾ ಕ್ರಿಯೆಯು ಸ್ಥಗಿತಗೊಳ್ಳುತ್ತದೆ. ಅಧಿಕ ಕ್ಯಾಲ್ಸಿಯಂ ಸೇವನೆಯು ಮೂಳೆಯ ತಾಮ್ರ ಮತ್ತು ಸತು ಹೀರುವಿಕೆಯ ಶಕ್ತಿಯನ್ನು ತಗ್ಗಿಸುತ್ತದೆ. ಈ ಲೋಹಗಳು ಮೂಳೆಯ ಚಯಾಪಚಯ ಕ್ರಿಯೆಗೆ ಬಹಳ ಮುಖ್ಯವಾಗಿರುತ್ತದೆ ಎಂಬುದನ್ನ ಮರೆಯಬಾರದು. ಕೇವಲ ೨೦ನಿಮಿಷ ಉದಯ ಸೂರ್ಯಕಿರಣಕ್ಕೆ ಮೈಯೊಡ್ಡಿದ್ದಲ್ಲಿ ದೇಹಕ್ಕೆ ಸಾಕಷ್ಟು ವಿಟಮಿನ್ ಡಿ ಪೂರೈಕೆಯಾಗುತ್ತದೆ.

      Delete